Pe Frontul de Sud, la Vuhledar, s-au intensificat luptele, iar ceea ce păreau la început a fi recunoașteri în forță ale Armatei Ruse evoluează acum către o ofensivă în toată regula, pe Frontul de Sud. Totuși, majoritatea analiștilor tind să creadă că aceasta este o manevră menită să oblige Armata Ucraineană să realoce forțe de pe Frontul de Est, unde ucrainenii păreau a pregăti următoarea contraofensivă. Totuși, ISW arată că manevrele rușilor din sud ar putea prefigura și o ofensivă a acestora în Est, nu numai preîntâmpinarea unei contraofensive ucrainene:

“Recentele atacuri terestre limitate ale Rusiei, în regiunea Zaporijie, ar putea avea drept scop dispersarea forțelor ucrainene și stabilirea condițiilor pentru o ofensivă la Luhansk. Rusia redistribuie elemente ale Diviziei a 2-a de puști motorizate din Belarus în regiunea Luhansk. Această evoluție recentă sugerează că ofensiva rusă planificată la care face referire un raport Bloomberg (care citează surse de la Kremlin) vizează cel mai probabil regiunea Luhansk, deși ar putea avea loc și în zona Vuhledar din vestul Donețk. Este extrem de puțin probabil ca această nouă ofensivă să vizeze nordul Ucrainei, prin Belarus. Elementele ruse din Belarus folosesc în mare măsură infrastructura și capacitatea de formare din această țară pentru rotirea trupelor și antrenament. De asemenea, bloggerii ruși renunță la ideea unui al doilea atac împotriva Kievului ca operațiune de informare și sugerează că ținta cea mai probabilă pentru o ofensivă rusă ar fi în estul Ucrainei, sau în regiunea vecină Harkov”, arată ISW.

Și ucrainenii și rușii par a avea în vedere reașezarea planurilor de luptă prin perspectiva sosirii noilor echipamente, decise la Ramstein. Astfel, ambasadorul Ucrainei în Franța a declarat că țările occidentale au promis că vor furniza 321 de tancuri grele. Dintre acestea însă, în primă fază se prefigurează aproximativ 120 de tancuri moderne Leopard, Abrams și Challenger, iar restul tancuri T-72, de producție sovietică, dar modernizate de țările NATO. Deși mult inferioare din punctul de vedere al blidajului și sistemelor de ochire, acestea din urmă au însă avantajul de a putea intra imediat în luptă, deoarece soldații ucraineni sunt familiarizați cu ele.

Surse alternative: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday