Premierul Ungariei a declarat vineri că “bineînțeles” că va bloca prin veto cererea Ucrainei ca Rosatom să fie sancționată de UE. Nu vom permite ca planul UE de a include energia nucleară rusească pe lista de sancțiuni să fie implementat. Acest lucru este exclus”, a declarat premierul ungar, citat de Reuters. 

În august 2022, guvernul maghiar a emis o autorizație care permite construirea a două noi reactoare nucleare de către compania rusă Rosatom pe teritoriul Ungariei. Construirea acestor două reactoare face parte dintr-un acord semnat în 2015 între Budapesta și Moscova, prin care se propune extinderea uzinei Paks. Uzina dispune în acest moment de patru reactoare nucleare, care generează aproximativ 40% din energia electrică necesară Ungariei. Ministrul a precizat atunci că se așteaptă ca cele două noi unități să fie gata până în 2030. 

Guvernul de la Budapesta a criticat în mod repetat sancțiunile impuse de Occident Rusiei pentru invadarea Ucrainei, argumentând că aceste măsuri nu au slăbit Moscova, ci au distrus economia europeană.

Aplicarea unor sancțiuni ale UE și SUA asupra Rosatom a fost evitată până acum, din cauza importanței mondiale pe care aceasta o are în industria nucleară civilă. În Europa, funcționează 18 centrale nucleare realizate după arhitectură sovietică, ceea ce înseamnă că rușii pot influența buna funcționare a instalațiilor nucleare. În acest context, o investigație The Washington Post a scos la iveală faptul că Rosatom a profitat de reținerea în privința sancțiunilor pentru a furniza componente și materii prime industriei militare. Printre componentele livrate de Rosatom industriei rusești de apărare se numără oxid de aluminiu (o componentă esențială pentru obținerea combustibilului pentru rachete) și baterii litiu-ion pentru tancuri sau sisteme de apărare antiaeriană. 

Surse: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday