Conform Eurostat, producția de energie electrică din surse regenerabile a crescut cu aproape 5% în 2021, comparativ cu anul precedent. Totuși, ponderea energiei ”verzi” în consumul total de energie electrică din UE a crescut doar cu 0,1 puncte procentuale, de la 37,4% la 37,5%, pe fondul creșterii consumului după ridicarea restricțiilor anti-Covid și redresării economice.

Energiile eoliană și hidroenergetică au reprezentat peste două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (37% și, respectiv, 32%). Restul de o treime a provenit din energie solară (15%), biocombustibili solizi (7%) și alte surse regenerabile (8%). Energia solară înregistrează cea mai rapidă creștere. În 2008 reprezenta doar 1% din energia verde din UE.

Oficiul european de statistică mai arată că Austria este țara cu cea mai mare pondere a energiei ”verzi” în total consum de energie, cu 76,2% (bazându-se în mare parte pe hidro). Este urmată de Suedia, cu 75,7% (în principal hidro și eolian). Cele două state membre ale UE au fost urmate de Danemarca (62,6%, majoritatea eoliene), Portugalia (58,4%, eoliene și hidro) și Croația (53,5%, cea mai mare parte hidro). La polul opus se situează Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) și Cipru (14,8%). România a înregistrat un procent de peste 40%, peste media UE de 37,5%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday