Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prezenți la centrala nucleară au raportat ieri opt explozii puternice în proximitatea centralei. Rafael Grossi, șeful AIEA, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a reiterat importanța stabilirii unei zone de securitate în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a catalogat acuzațiile lui Rafael Grossi drept nefondate.

Tot ieri, Ucraina a informat AIEA că centralele nucleare ucrainene și-au redus puterea de producție ca urmare a bombardării infrastructurii energetice a țării. Reamintim că Rusia a bombardat joi mai multe orașe ucrainene.

Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporijie în luna martie, iar de atunci Kievul și Moscova se acuză reciproc că efectuează atacuri în zonă, ceea ce a determinat AIEA să trimită experți în zonă.

Surse alternative: AIEA, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday