UPDATE 2: Autoritățile ucrainene precizează că bilanțul victimelor atacului cu rachete din această dimineață se ridică la 11 persoane decedate și 11 rănite.

UPDATE 1: Comandantul Forțelor Armate Ucrainene a informat că au fost doborâte 47 din 55 de rachete lansate de forțele militare ruse, într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram. Autoritățile ucrainene au transmis bilanțuri provizorii, citate de Ukrinform.net.

Primarul Capitalei a anunțat că o persoană a murit și alte două au fost rănite, dar că apărătorii Kievului au reușit să anihileze 20 de rachete. Administrația militară a precizat că au fost lovite mai multe obiecte de infrastructură civilă, cum ar fi o instalație energetică.

În Pavlivka, un oraș din regiunea Luhansk, alimentarea cu electricitate a căzut după ce rețelele au fost avariate. În regiunea Zaporijie au fost identificați până acum trei morți și șapte răniți, iar la Herson un decedat și patru persoane rănite. Există raportări că și în Odesa au fost avariate două instalații electrice.

Știrea inițială: Joi dimineața este alertă aeriană în toată Ucraina, iar, începând cu ora 9.00, primele rachete de croazieră rusești și-au făcut aparția deasupra Kievului, Odesei și altor orașe ucrainene. Potrivit informațiilor publicate de oficialii ucraineni, șase bombardiere Tupolev Tu-95 au decolat în această dimineață din regiunea rusă Murmansk (Marea Barents), ceea ce indică un val de cel puțin 30 de rachete de croazieră.

Comandamentul ucrainean informează, joi dimineața, că peste noapte Rusia a atacat cu 24 de drone kamikaze de fabricație iraniană, dar toate au fost interceptate înainte de a-și atinge țintele. Dronele au fost lansate de pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei.

Potrivit ISW, în perioada următoare forțele ruse ar putea angaja atacuri limitate pe toată linia frontului, pentru a dispersa și a distrage atenția forțelor ucrainene de la Donbas, și pentru a stabili condițiile pentru a lansa o operațiune ofensivă decisivă în regiunea Luhansk. Forțele ruse au reinițiat deja operațiuni ofensive limitate, pe două sectoare principale ale frontului în ultimele zile — în centrul regiunii Zaporijie și în zona Vuhledar din vestul regiunii Donețk.

Oficialii ucraineni au remarcat că aceste atacuri sunt conduse de grupuri mici de asalt de 10 până la 15 persoane și au ca scop dispersarea liniilor defensive ucrainene. Între timp, rușii au scăzut totuși ritmul operațiunilor din jurul orașului Bakhmut, după capturarea Soledar.

ISW mai enumeră și aducerea mai multor grupuri tactice ale Armatei Ruse din Belarus și de pe Frontul de Sud pe linia Kremina-Svative (Frontul de Est), ceea ce ar sugera fie că Rusia pregătește o ofensivă de amploare în această direcție, fie că se așteaptă la o astfel de ofensivă din partea ucrainenilor.

Într-o analiză publicată în Financial Times, după anunțarea deciziilor țărilor occidentale de a trimite Ucrainei tancuri grele Abrams și Leopard, diplomatul Franz-Stefan Gady arată că eficacitatea acestora pe câmpul de luptă depinde în mare măsură de capacitatea Ucrainei de a conduce “operațiuni de arme combinate”, în care tancurile, infanteria blindată și antiaeriana se completează reciproc, într-un mod foarte diferit de tacticile sovietice, în care tancurile sunt utilizate mai mult în misiuni indirecte de sprijinire a focului artileriei, decât în lupta antitanc. “Acest lucru poate fi realizat doar printr-un antrenament extins, schimbări în doctrină și fluxul continuu de arme și muniții occidentale. SUA deja pregătesc unitățile ucrainene la o bază din Germania. (…) Pentru a profita cu adevărat de blindajul superior și sistemele de ochire mult mai precise ale tancurilor germane Leopard, față de cele sovietice sau rusești, Kievul ar trebui să dezvolte o nouă strategie pentru operațiunile ofensive. Puterea acestor tancuri este pusă în valoare doar dacă ele acționează într-un număr relativ mare, iar Ucraina trebuie să poată opera și susține cel puțin o brigadă de până la 100 de tancuri Leopard 2, pentru a obține un impact semnificativ asupra conflictului”, mai arată analistul militar.

Surse: Ukrinform, ISW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday