Asteroidul 2023 BU, cu un diametru cuprins între 3,5 şi 8,5 metri, va trece la 3.600 km deasupra extremităţii sudice a Americii de Sud, vineri, la ora 14.30, ora României. Deși altitudinea este mult mai mică decât cea a sateliților de comunicații, NASA spune că asteroidul nu are şanse să lovească planeta şi, chiar dacă s-ar apropia mult mai mult, cea mai mare parte a sa ar arde în atmosferă, s-ar sparge în fragmente mai mici, care ar putea ajunge totuși pe Pământ. Davide Farnocchia, inginer la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, a declarat pentru The Guardian că “aceasta este una dintre cele mai apropiate treceri ale unui obiect cunoscut din apropierea Pământului înregistrate vreodată”.

Astronomii cred că traiectoria asteroidului 2023 BU, care gravitează în jurul Soarelui, ar putea fi modificată drastic de gravitația Pământului, în această trecere razantă, iar, ulterior, orbita acestuia va crește de la fiecare 359 de zile, la 425 de zile. Asteroidul a fost descoperit acum cinci zile de un astronom amator din Crimeea. 

Surse: NASA, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday