Rusia. Cea mai veche organizație pentru drepturile omului (1976) a fost desființată printr-o decizie în justiție, pe motiv că-și desfășura activitatea în toată țara, deși avea drept de funcționare doar la Moscova.

Judecătorul unui tribunal din Moscova a aprobat cererea Ministerului rus al Justiției de a desființa Moscow Helsinki Group, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia. În decembrie, Ministerul rus al Justiției a intentat un proces împotriva organizației, acuzând că a fost înființată pentru apăra drepturile omului doar în Moscova, nu în toată țara. Tot atunci, co-președintele grupului a numit acuzația “absurdă”, adăugând că desființarea grupului ar pune capăt unor decenii de muncă”.

Grupul Helsinki din Moscova a fost înființat în 1976 de către activiști și oameni de știință disidenți pentru a monitoriza respectarea Acordurilor de la Helsinki de către Uniunea Sovietică. Ulterior, organizația s-a extins pentru a susține democrația și drepturile civile și a elaborat rapoarte regulate privind încălcările drepturilor omului în întreaga țară, monitorizând inclusiv protestele recente împotriva mobilizării decretate de Vladimir Putin.

Sursa: The Guardian

Foto: OSCE

Folosim cookies