Judecătorul unui tribunal din Moscova a aprobat cererea Ministerului rus al Justiției de a desființa Moscow Helsinki Group, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia. În decembrie, Ministerul rus al Justiției a intentat un proces împotriva organizației, acuzând că a fost înființată pentru apăra drepturile omului doar în Moscova, nu în toată țara. Tot atunci, co-președintele grupului a numit acuzația “absurdă”, adăugând că desființarea grupului ar pune capăt unor decenii de muncă”.

Grupul Helsinki din Moscova a fost înființat în 1976 de către activiști și oameni de știință disidenți pentru a monitoriza respectarea Acordurilor de la Helsinki de către Uniunea Sovietică. Ulterior, organizația s-a extins pentru a susține democrația și drepturile civile și a elaborat rapoarte regulate privind încălcările drepturilor omului în întreaga țară, monitorizând inclusiv protestele recente împotriva mobilizării decretate de Vladimir Putin.

Sursa: The Guardian

Foto: OSCE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday