Guvernul Germaniei anunță oficial că va trimite o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei și va acorda permisiunea de export și țărilor care dețin acest tip de armament. Analiștii militari consideră decizia ca fiind una cu implicații majore asupra cursului războiului.

Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a luat decizia de a trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, permițând totodată și altor țări să livreze astfel de tancuri moderne, considerate esențiale pentru contraofensiva ucraineană de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși.

Scopul este asamblarea rapidă a două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Informația a fost inițial transmisă de surse citate de publicația germană Spiegel și de Reuters, marți seara, fiind confirmată ulterior de reprezentanții guvernului de la Berlin. Potrivit publicației britanice The Telegraph, este de așteptat ca și Statele Unite să anunțe deseară că vor trimite Armatei Ucrainene tancuri Abrams. Comandantul Armatei Ucrainene a evaluat că este nevoie de 300 de tancuri grele pentru desfășurarea unei ofensive care să elibereze teritoriile ocupate de Rusia

Marți la prânz, Polonia a cerut în mod oficial Germaniei să aprobe transferul, iar ministrul german al Apărării a promis “un răspuns rapid”. Reamintim, guvernul german are drept de veto asupra oricărei decizii de a fi exportate tancurile Leopard produse în Germania, dar aflate în dotarea armatelor aliate NATO din toată Europa.

Cel puțin alte patru țări europene sunt pregătite și și-au anunțat intenția de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, o decizie care, potrivit analiștilor militari, ar permite Ucrainei să desfășoare contraofensive pentru eliberarea teritoriului și ar putea schimba cursul războiului.

Surse: DW, BBC, Euronews

Folosim cookies