Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina este cel care se ocupa de suportul logistic pentru forțele armate de pe front. Primele informații privind acest caz de corupție au apărut în presa ucraineană în weekend. BBC explică faptul că ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a fost și el criticat recent, ca urmare a unor informații care sugerează că și el a fost implicat în semnarea contractului de achiziționare de alimente pentru armată la prețuri chiar și de trei ori mai mari față de cele din magazine. Acesta a catalogat afirmațiile ca fiind “o manipulare”.

Președintele Ucrainei a declarat luni că în această săptămână vor fi anunțate numeroase schimbări de personal în guvern, la nivelul autorităților regionale, dar și la nivelul forțelor de securitate, în urma acuzațiilor de corupție. Un alt oficial care a demisionat este Kirilo Timoșenko, șef adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, bănuit și el de implicare în achizițiile de alimente la prețuri supraevaluate. De la începutul invaziei rusești, potrivit presei locale, acesta a fost implicat în mai multe scandaluri referitoare la faptul că a folosit în scop personal mașini scumpe, deși țara este în război. Alături de aceștia, și-a dat demisia și Oleksii Simonenko, procurorul general adjunct.

Presa internațională scrie că, deși acești oficiali aveau funcții de adjuncți, există riscul ca sprijinul occidental să scadă pentru Ucraina, mai ales în privința aderării la UE. BBC arată că rezolvarea problemelor de corupție este printre cerințele principale ale Uniunii pentru a permite aderarea Ucrainei. 

Luni, ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinski, a fost demis și reținut după ce a fost acuzat că a acceptat o mită în valoare de 400 de mii de dolari pentru a aproba achiziția unor generatoare de la un anumit producător. Publicația ucraineană Pravda transmite că ar putea fi demiși și șefii administrațiilor regionale din Sumî, Nipru, Zaporijie și Herson, deoarece sunt apropiați ai consilierului demisionar Timoșenko. 

Surse alternative: BBC, Euronews, Kyiv Independent

Foto:  Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday