Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că aderarea împreună a celor două țări nordice rămâne “prima opțiune”, dar că guvernul finlandez trebuie “în mod evident să evalueze situația, dacă Suedia nu va reuși să meargă mai departe cu procesul aderării”. Ministerul a precizat însă că “este prea devreme pentru a lua o decizie”. 

Bloomberg scrie că este pentru prima dată când un oficial finlandez de rang înalt semnalează o eventuală decuplare de țara vecină în procesul de aderare la NATO, având în vedere că cele două state au solicitat împreună aderarea, în luna mai. În primă instanță, Turcia s-a opus deciziei de a primi Finlanda și Suedia în NATO, dar a dat undă verde procesului în urma unui summit din luna iunie. 

Ulterior, Ankara a precizat că este mulțumită de cooperarea Finlandei. În ceea ce privește Suedia, Turcia blochează procesul de aderare al țării, în încercarea de a determina autoritățile de la Stockholm să îndeplinească mai multe cereri politice, cum ar fi deportarea opozanților politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan și a kurzilor pe care îi descrie drept “terorişti”.

Evenimentele din ultimele săptămâni au accentuat tensiunile dintre Turcia și Suedia. Guvernul turc a anulat vizita de săptămâna aceasta a ministrului suedez al Apărării la Ankara, după ce autoritățile suedeze au aprobat organizarea unui protest anti-turc la Stockholm. În cadrul protestelor, un politician extremist și anti-imigrație, Rasmus Paludan, a ars în fața ambasadei Turciei la Stockholm o copie a cărții sfinte musulmane, Coranul. 

Surse: Bloomberg, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday