Charles McGonigal, fostul șef al contrainformațiilor FBI din New York, este acuzat în două rechizitori separate că a primit în secret 225.000 de dolari în timp ce investiga cazuri extrem de sensibile și că ar fi încercat să îl scoată pe miliardarul rus Oleg Deripaska (un apropiat al lui Putin) de pe lista sancțiunilor americane.

McGonigal s-a retras din FBI în septembrie 2018, dar înainte de asta el s-a ocupat exact de supravegherea lui Deripaska. Șeful contrainformațiilor FBI din New York, care prin natura funcției sale avea acces la informații secrete, a primit banii de la un agent de informații albanez care locuiește în New Jersey. El a călătorit în secret în Albania, Kosovo și Bosnia, unde fostul agent albanez avea interese de afaceri. Nu este clară legătura dintre Deripaska și agentul albanez, dacă există una.

The Washington Post notează că implicarea lui McGonigal în anturajul lui Deripaska ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor Departamentului de Justiție de a-i sancționa pe oligarhii ruși. “Cele două acuzații sunt o pată neagră pentru FBI, care arată că unul dintre cei mai înalți oficiali ai serviciilor de informații a primit bani pentru a submina misiunea generală de colectare de informații a FBI”, mai arată cotidianul american.

McGonigal a pledat nevinovat, iar avocatul său le-a declarat jurnaliștilor că clientul său “a servit Statele Unite zeci de ani în funcţii de încredere publică şi de conducere, iar aceasta este o zi tulburătoare pentru el”.

Sursa: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday