Update 4. Cadavrul suspectului, identificat ca fiind Huu Can Tran, în vârstă de 72 de ani, a fost găsit în interiorul unei dube din Torrance, duminică după amiază, la circa 50 de kilometri distanță de locul atacului. Oficialii nu au oferit niciun motiv pentru gestul acestuia, dar au spus că el a încercat să efectueze un al doilea atac în apropiere de primul, dar a fost dezarmat în, ceea ce poliția a numit un gest eroic. Nimeni nu a fost rănit în a doua tentativă de atac armat.

Update 3: CNN scrie că unul dintre reprezentanții poliției din Los Angeles, Andrew Meyer, a susținut o declarație de presă în care a declarat că atacul nu a avut loc pe străzile din centrul orașului Monterey Park, unde se desfășoară festivalul dedicat Anului Nou chinezesc. Oficialul a precizat că, în schimb, atacatorul pare să fi deschis focul în interiorul unei clădiri din apropiere, unde se predau cursuri de dans.

Reprezentantul poliției din Los Angeles a mai precizat că este încă prea devreme pentru a stabili dacă atacul a avut loc din motive de rasism, având în vedere că Montrey Park are o comunitate predominant asiatică. De asemenea, festivalul dedicat Anului Nou chinezesc a fost anulat.

Update 2: Zece persoane au fost ucise și cel puțin alte zece au fost rănite, după ce un bărbat înarmat a deschis focul asupra mulțimii, sâmbătă seara. Suspectul nu a fost prins.

Într-o conferință de presă, un purtător de cuvânt al autorităților din Los Angeles a declarat că “Departamentul de pompieri din Monterey Park a răspuns la fața locului și a tratat răniții. Potrivit pompierilor, zece dintre victime au decedat la fața locului. Există cel puțin zece persoane rănite care au fost transportate la numeroase spitale locale“.

Update: Poliția confirmă că nouă persoane au murit, după ce au fost împușcate. Noi detalii urmează să fie prezentate în cadrul unei conferințe de presă.

Știrea inițială:


Incidentul a avut loc la ora locală 22:00, în Monterey Park, la 13 kilometri distanță de Los Angeles. Festivitățile de Anul Nou Lunar Chinezesc se desfășoară în fiecare an, pe parcursul unui weekend. 

Potrivit presei, au participat câteva zeci de mii de persoane. Deși festivalul era programat să se încheie la ora 21, în jurul orei 22 au fost auzite mai multe focuri de armă.

Nu sunt cunoscute prea multe detalii despre atac, însă proprietarul unui restaurant situat în vecinătatea Monterey Park, a declarat pentru LA Times că trei persoane s-au grăbit să intre în restaurantul său și i-au cerut să încuie ușa, deoarece în zonă se afla un bărbat cu o mitralieră care trăgea asupra mulțimii. 

Poliția a intervenit la fața locului, iar persoanele rănite au primit îngrijiri medicale. În prezent nu este cunoscut numărul victimelor și este neclar dacă suspectul a fost arestat, dar presa de peste ocean relatează despre mai multe persoane decedate și rănite.

Monterey Parc are o populație de aproximativ 60 de mii de oameni, dintre care aproximativ 65% sunt asiatici-americani și 27% hispanici sau latino, potrivit datelor guvernamentale.

Surse: The New York Times, Los Angeles Times, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday