Armata SUA a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că se pregătește pentru o potențială desfășurare pentru umplerea unităților aflate în prezent în Europa (…), pentru ca forțele SUA să poată oferi o poziție de descurajare și defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”.

Potrivit publicației The New York Times, Pentagonul intenționează să trimită câteva mii de soldați în România, unde vor rămâne timp de cel puțin nouă luni, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Încă din vara trecută, aproximativ patru mii de soldați americani sunt staționați aici. Americanii vor fi astfel la un zbor de doar șapte minute distanță peste Marea Neagră de Crimeea controlată de ruși, și ar forma o primă linie de apărare dacă Rusia decide să își extindă invazia și asupra altor state.

Oficialii Pentagonului au mai declarat pentru The New York Times că această nouă misiune va fi condusă un general-maior. Analiștii militari consideră că prezența acestuia atât de aproape de granița cu Ucraina ar fi benefică, deoarece ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO.

Consolidarea trupelor face parte din angajamentul președintelui Biden de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Angajamentul a inclus, de asemenea, aproximativ 12 mii de soldați americani, aflați în prezent în vestul Poloniei, care lucrează cu forțele NATO. În România, forțele americane antrenează soldați din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Deși se numără printre unitățile cele mai apropiate de luptă, nu antrenează soldații ucraineni cu sisteme avansate de armament. 

Articolul integral la The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday