Nemulțumiți de guvernul Sanchez, în jur de 30 de mii de protestatari s-au adunat în centrul Madridului, în Plaza de Cibeles din fața primăriei, unde au fluturat steaguri spaniole și au purtat pancarte cu mesaje precum Pentru Spania, pentru democrație și Constituție”, Sánchez demisia!“, “Sánchez la închisoare!” și “Sánchez dictator!”.

Protestul, convocat de zeci de grupuri ale societății civile de dreapta și susținut de Partidul Popular (PP) de centru-dreapta și partidul de extremă dreapta Vox, are loc într-un an electoral cheie pentru Spania.

Lipsit de o majoritate parlamentară, Sanchez a fost nevoit să negocieze cu separatiştii catalani şi basci pentru a adopta proiecte de lege. Oamenii critică decizia guvernului de a aboli infracțiunea de răzvrătire, de care au beneficiat nouă lideri separatiști condamnați pentru rolul lor în încercarea eșuată de a obține independența a regiunii Catalonia în 2017.

În iunie 2021, guvernul lui Sanchez i-a grațiat pe cei nouă “în spiritul dialogului”. Conservatorii îl acuză pe Sanchez că a schimbat legea pentru a-și asigura sprijinul continuu al partidului catalan pro-independent. Guvernul a susținut a schimbat legea cu una aliniată normelor europene.

Surse alternative: DW, Reuters, El pais

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday