Populația de balene drepte din Atlanticul de Nord a fost afectată în ultimii ani de intervenția oamenilor, în special de navele care au tranzitat oceanul și de rănile provocate de plasele de pescuit în care acestea rămân blocate. Cercetătorii arată că oamenii sunt motivul principal pentru care una dintre cele mai rare specii de balene este pusă acum în pericol. 

Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) au observat recent, în nordul Atlanticului, o altă balenă dreaptă încurcată în plasele de pescuit, despre care spun că probabil va muri în curând din cauza rănilor. Plasa de pescuit în care s-a încurcat i-a provocat numeroase răni și a permis, astfel, unor mici crustacee parazite, numite “păduchi de balenă”, să se strângă pe capul mamiferului. Cercetătorii spun că este al 94-lea exemplar din această specie afectat de efectele interacțiunii omului cu mediul acvatic.

În 2017, NOAA a raportat “un eveniment neobișnuit de creștere a mortalității” în rândul balenelor drepte, după ce numărul de exemplare rănite, bolnave sau moarte, din Atlanticul de Nord, a început să crească. “Este încă o veste proastă pentru această specie, care suferă de mulți ani de mijloace ineficiente de protecție. Este frustrant să auzim că încă o balenă dreaptă suferă din cauza plaselor de pescuit, pentru că știm că trebuie să facem mai mult pentru a preveni astfel de evenimente“, a declarat Gib Brogan, directorul Oceana – organizație internațională pentru protecția vieții marine.

Experții estimează că 350 de exemplare din specia balenelor drepte mai există în întreaga lume, iar mamiferele rănite sau bolnave reprezintă 20% din populația totală, deja pe cale de dispariție. Specia se află acum în punctul în care rata mortalității o depășește pe cea a natalității. Totodată, doar o treime din decesele balenelor drepte sunt documentate, ceea ce sugerează faptul că situația ar putea fi chiar mai problematică.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday