OMS cere “măsuri urgente” pentru a proteja copiii de medicamentele contrafăcute. În 2022, peste 300 de copii din Asia și Africa au murit din cauza unor leziuni renale acute, asociate cu siropul de tuse contaminat cu solvenți industriali și antigel.

Peste 300 de copiii din Gambia, Indonezia și Uzbekistan, majoritatea cu vârsta sub 5 ani, au murit din cauza unor probleme renale grave, provocate de medicamentele contaminate cu substanțe foarte toxice, a transmis OMS luni. 

Siropuri de tuse eliberate fără prescripție medicală aveau niveluri ridicate de dietilen glicol și etilenglicol în compoziție, potrivit OMS: “Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice utilizate ca solvenți industriali și agenți antigel, care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Decesele au evidențiat potențiale lacune în reglementarea globală a medicamentelor utilizate în mod obișnuit, inclusiv supravegherea fabricilor și a lanțurilor de aprovizionare. Astfel de situații se înregistrează preponderent în rândul producătorilor de medicamente destinate țărilor în curs de dezvoltare, cărora le lipsesc resursele pentru a monitoriza calitatea și siguranța produselor.

Pe lângă cele trei state care au raportat decesele din rândul copiilor, OMS a transmis pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi, de asemenea afectate, iar medicamentele contaminate s-ar putea afla în continuare la vânzare. 

Organizația a cerut măsuri în cele 194 de state membre pentru a preveni mai multe decese: “Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diversele părți implicate în lanțul de aprovizionare medicală să ia măsuri imediate și coordonate”.

Agenția de sănătate a ONU a emis anterior avertizări despre anumite produse atât în luna octombrie, cât și la începutul acestei luni, și a cerut ca siropurile de tuse produse de anumite companii din India și Indonezia să fie retrase de pe rafturi, după ce au fost asociate deceselor din Gambia și Uzbekistan

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Foto: Yanick Vallee | Dreamstime.com

Folosim cookies