Anunțul a venit la o adunare a Partidului Laburist, din care Jacinda Ardern face parte. Prim ministrul a spus că va pleca din funcție până pe 7 februarie, lăsând timp partidului său să găsească un prim-ministru care să-l conducă prin alegerile parlamentare din această toamnă: “Am dat totul. Știu ce necesită această meserie și știu că nu mai am suficient în rezervor pentru a face lucrurile cum trebuie”, a spus Ardern.

Ardern, care acum are 42 de ani, a devenit în 2017 cel mai tânăr lider al țării din ultimii 150 de ani. În 2018, când a născut, și-a dus fiica de 3 luni la Adunarea Generală a ONU de la New York. Ulterior, în timpul pandemiei, a devenit cel mai apreciat lider mondial pentru modul calm dar ferm în care a administrat criza sanitară. În 2019, după un atac în masă în care au fost ucise 51 de persoane, Ardern a inițiat în doar șase zile o legislație care a interzis vânzarea de arme semiautomate de tip militar și puști de asalt.

Închiderea rapidă a granițelor, în martie 2020, precum și carantinele stricte impuse au făcut din Noua Zeelandă cea mai puțin atinsă țară de Covid.

Acum, Noua Zeelandă se confruntă, la fel ca tot restul planetei, cu inflație, creșterea dobânzilor, dar și cu o serie de probleme specifice, așa cum ar fi o serie de jafuri care au dus la percepția că Administrația Ardern este prea blândă cu infracționalitatea.

Luna trecută, Ardern și-a pierdut cumpătul și a fost surprins de un microfon uitat deschis în timp ce a folosit un cuvânt obscen cu referire la un parlamentar rival. Ulterior, cei doi au semnat o transcriere oficială a injuriilor lui Ardern și au licitat-o în scopuri caritabile, un model considerat original și plin de umor pentru a depăși disputele politice.

Jacinda Ardern le-a declarat acum reporterilor că va continua să lucreze ca parlamentar până în aprilie, dar că apoi “abia așteaptă” să petreacă mai mult timp cu familia.

Surse alternative: The Guardian, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday