Într-o serie de tweeturi, regimul de la Teheran a precizat că Marea Britanie nu este în măsură să predice despre drepturile omului, întrucât acțiunile prințului Harry, care a recunoscut în noua sa carte că a ucis 25 de talibani, reprezintă crime de război.

Potrivit The Telegraph, Iranul încearcă să justifice astfel execuția lui Alireza Akbari, fost viceministru, cu dublă cetățenie britanico-iraniană, acuzat că era spion MI6. Anterior, Londra și Washingtonul au făcut apeluri repetate către autoritățile iraniene ca execuția să nu aibă loc.

Prințul Harry a fost deja puternic criticat de personalități militare de rang înalt pentru că și-a dezvăluit în cartea sa “Spare” numărul celor pe care i-a ucis când era înrolat. Aceștia susțin că Harry a trădat armata și pune în pericol soldații britanici activi.

În carte, Ducele de Sussex a precizat că nu este nici mândru, nici rușinat de numărul celor uciși și că în timpul luptelor s-a gândit la aceștia ca la “piese de șah” care fuseseră scoase de pe tablă. Comentariile au stârnit și temeri pentru siguranța prințului și au alimentat propaganda talibanilor împotriva Marii Britanii.

Acum, regimul iranian profită de controverse după ce l-a executat pe Akbari, pe care-l descrie ca “super spion” al UK. Execuția lui a marcat o escaladare majoră a tensiunilor dintre Londra și Teheran, care erau deja amplificate din cauza reprimării violente a protestelor pentru drepturile femeilor.

Iranul nu este singurul regim din Orientul Mijlociu care a profitat de comentariile Ducelui în “Spare”. Un înalt oficial taliban a spus că prințul Harry ar trebui să fie adus în fața unei curți internaționale, după ce a mărturisit cu mândrie uciderea a 25 de persoane în Afganistan. Khalid Zadran, purtătorul de cuvânt al poliției talibanilor din Kabul, a declarat pentru The Telegraph că ducele este un “criminal”.

Articolul integral la The Telegraph.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday