Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că va implementa directiva preşedintelui Vladimir Putin de a reforma “pe scară largă” forțele armate, în perioada 2023-2026. Are în vedere extinderea numărului militarilor profesioniști de la 1,3 milioane la 1,5 milioane de oameni. Şoigu a mai spus că vor fi reînființate districtele militare Moscova și Leningrad și că va forma un nou corp de armată în Karelia (la granița cu Finlanda). “Aceste reforme demonstrează intenția Rusiei de a-și pregăti armata pentru lupte convenționale la scară largă în general și nu doar pentru războiul actual împotriva Ucrainei”, comentează ISW, care mai remarcă și faptul că ministrul Şoigu a mai făcut anterior anunţuri privind reforme care nu s-au realizat niciodată.

Rusia s-a confruntat anterior cu dificultăți în ceea ce privește dotarea completă a brigăzilor și regimentelor existente, lipsa de instructori militari și insuficiența bazelor de antrenament pentru soldații nou recrutați. “Capacitatea Rusiei de a genera o schimbare rapidă la scară largă a capacității sale militare depinde de dorința președintelui Vladimir Putin de a redirecționa mari părți din bugetul federal către o acumulare militară și de a pune Rusia pe picior de război pentru o perioadă de timp de câțiva ani”, mai arată ISW, dar “extinderea la scara descrisă de Șoigu nu se va putea produce la timp pentru a schimba mersul războiului din Ucraina, dar ar putea stabili condiții pentru o amenințare militară rusă mult mai serioasă la adresa vecinilor săi, inclusiv a celor din NATO, în următorii ani”.

Vladimir Putin va ține astăzi un discurs la Sankt Petersburg, orașul său natal, prilejuit de comemorarea celei de-a 80-a aniversări a ruperii asediului nazist de către Armata Roșie. ISW consideră că Putin, căruia îi place să folosească astfel de momente pentru a face anunțuri importante, ar putea declara un al doilea val de mobilizare sau chiar ar putea declara oficial război Ucrainei, ceea ce ar permite mobilizarea generală, potrivit legii ruse. Serviciile secrete ucrainene și occidentale au avertizat în mod repetat că un nou val de mobilizare va fi anunțat în ianuarie, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus ieri că “acestea sunt doar zvonuri”.

Sursa: ISW

Foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday