Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, a afirmat că, deși situația economică a blocului comunitar este încă incertă, am avut câteva vești încurajatoare. Am reușit să ne reducem dependența energetică, prețurile energiei au scăzut semnificativ, iar inflația a atins anul trecut vârful în Europa. Așadar, există o șansă de a evita o recesiune profundă și, poate, de a intra într-o contracție mai limitată, mai superficială”.

Aceeași părere este împărtășită și de Valdis Dombrovskis, comisarul pentru Comerț, care a adăugat că Bruxelles-ul ar trebui, totuși, să rămână vigilent. În mod clar, vedem unele semne pozitive și, de exemplu, piața muncii rămâne puternică. Există indicii că inflația ar fi atins nivelul maxim”.

Observațiile comisarilor vin după un raport care a evidențiat că activitatea sectorului privat din zona euro s-a contractat mai puțin decât era de așteptat. Analiștii arată că economia Zonei Euro a continuat să se contracte în decembrie, dar într-un ritm mai lent, un indiciu că economia se va contracta mai ușor decât era anticipat.

Inclusiv ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că reducerea prețurilor la gaze ar putea fi un indicator că recesiunea care amenință Europa și Germania poate fi ţinută sub control sau chiar redusă. Acesta a subliniat nevoia de a înfiinţa mai multe elemente de infrastructură critică pentru a întări economia: “Europa a fost cea care a plătit prețul dependenței germane de gazul rusesc și, prin urmare, Germania este obligată să contribuie la dezvoltarea europeană”.

Surse alternative: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday