Biroul Federal de Statistică din Germania a raportat că prețurile de consum au crescut cu o medie de 7,9% în 2022, comparativ cu anul precedent. “Rata istorică a inflației anuale este, în principal, rezultatul creșterilor extreme ale prețurilor la energie și alimente, înregistrate de la începutul războiului din Ucraina”, a declarat Ruth Brand, președintele Destatis. 

Totuși, mai arată instituția germană, rata inflației a scăzut semnificativ în ultima lună a anului trecut, la 8,6%, după trei luni consecutive de valori de peste două cifre. Cea mai mare rată a inflației de anul trecut a fost înregistrată în luna octombrie, o creștere de +10,4% față de aceeași lună din 2021. În particular, prețurile la energie s-au majorat anul trecut cu +34,7% față de 2021, iar prețurile alimentelor au crescut cu +13,4%.

Efectele crizei și ale războiului, precum blocajele lanțurilor de aprovizionare și creșterile semnificative ale prețurilor, au caracterizat întregul an, iar consumatorii au fost nevoiți să plătească mult mai mult, în special, pentru energie și alimente”, a mai explicat președintele Biroului Federal de Statistică. Ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a declarat pentru publicația die Welt că guvernul de la Berlin speră ca rata inflației să scadă până în jurul nivelului de 5% la finalul anului în curs. 

Surse alternative: Destatis, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday