Un proiect din Elveția a arătat că un fascicul laser îndreptat spre cer poate devia descărcările electrice din timpul furtunilor. Oamenii de știință susțin că este cel mai semnificativ progres, când vine vorba de avansul tehnologic în domeniul protecției contra fulgerelor.

“Paratrăsnetul cu laser” a deviat patru lovituri la turnul radio Swisscom de pe Muntele Santis (nord-estul Elveției), pe parcursul a șase ore de furtună. Descărcările electrice au urmat cursul unui fascicul laser de înaltă frecvență prin aer, pe o distanță  de până la 60 de metri.

Echipa a ales un sistem de la Trumpf, o companie germană de lasere, care lansează impulsuri scurte de lumină intensă, de o mie de ori pe secundă. Fasciculul ionizează moleculele de aer în calea sa și astfel creează un canal conductor pentru a ghida fulgerele.

Scopul acestui demers este de a proteja o suprafață mai mare decât o fac paratrasnetele sub forma stâlpilor de metal de pe clădiri. Experimentele de pe muntele Santis au arătat că sistemul laser poate funcționa în timpul unor furtuni, inclusiv pe ploaie și pe grindină.

Cercetătorii urmăresc în continuare să îmbunătățească eficiența laserului prin ajustarea lungimii de undă și a frecvenței acestuia, astfel încât să descrie o cale de urmat de până la 500 de metri lungime. Ei urmăresc să testeze sistemul într-un aeroport.

Raza zonei protejate cu paratrăsnete metalice este aproximativ aceeași cu înălțimea acestuia, astfel că o tijă de 20 de metri înălțime ar proteja o zonă de până la 20 de metri distanță, explică autorul: “Pentru a proteja un întreg aeroport ar fi nevoie de o bară metalică înaltă de peste un kilometru, ceea ce, desigur, nu este practic, deci pentru acest tip de aplicație, singura posibilitate este utilizarea unui paratrăsnet cu laser”.

Sursă: Financial Times

Sursa Foto: Fotis Mavroudakis / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday