Barometrul de încredere Edelman este un sondaj realizat periodic la nivel global, de peste 20 de ani. La cea mai recentă ediție, desfășurată în noiembrie, au participat 32 de mii de persoane din 28 de țări.

Concluziile arată că pesimismul gospodăriilor în privința situației financiare a atins cel mai înalt nivel în economiile dezvoltate. Global, doar 40% dintre cei intervievați au fost de acord cu afirmația: “Eu și familia mea vom avea o situație financiară mai bună peste cinci ani”, comparativ cu 50% la sondajul din 2021. Defalcat, pe țări, numai 36% dintre respondenții americani au fost de acord cu afirmația. În UK, procentul a fost de 23%, în Germania de 15% și în Japonia de 9%.

Medii mai mari s-au înregistrat în țările cu economii în curs de dezvoltare, chiar dacă scorurile au fost mai mici decât la edițiile din anii precedenți. În schimb, în China 65% dintre participanți au răspuns pozitiv la întrebare, în ciuda problemelor cauzate de pandemie și de abandonarea politicii “zero Covid”.

O altă concluzie este diviziunea socială rezultată după pandemia de coronavirus și după creșterea accentuată a ratei inflației. În vreme ce gospodăriile cu venituri mari au, în mare măsură, încredere în guvern, mass-media, ONG-uri sau întreprinderi, familiile cu venituri mici își pierd încrederea.

Chiar dacă indicele de încredere a înregistrat un nivel mediu de 63% în instituțiile-cheie în rândul respondenților cu venituri mari din SUA, această cifră a scăzut la doar 40% în rândul celor cu venituri mai mici. Astfel de răspunsuri, diferențiate în funcție de venituri, au fost observate și în Arabia Saudită, China, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Demersul celor de la Edelman scoate la iveală incertitudinea cu privire la starea economiei globale, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă și băncile centrale majorează dobânzile de referință pentru a tempera inflația.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday