Potrivit Financial Times, care citează mai multe surse germane, doamna Lambrecht plănuiește să demisioneze, în urma unei serii de erori care i-au afectat grav credibilitatea, în calitatea sa de comandant al forțelor armate ale Germaniei. Este considerată în spectrul politic germna ca fiind un lider slab, aflat la conducerea unui minister critic.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Guvernul Scholz a promis o creștere masivă a cheltuielilor militare și a creat un fond de investiții de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr (Armata Germană), încercând un nou început după ani de subfinanțare militară. Dar noile echipamente și sisteme de arme pe care Scholz le-a promis pentru armată încă nu s-au materializat, Lambrecht fiind adesea acuzată pentru implementarea lentă a reformelor de cheltuieli.

După o serie de gafe, care au demonstrat că ministrul Apărării nu cunoaște nici diversele diviziuni ale armatei, furia față de starea proastă a Bundeswehr s-a reaprins luna trecută, după un exercițiu militar în care toate cele 18 vehicule de infanterie Puma dislocate s-au dovedit nefuncționale. Puma ar trebui să fie una dintre cele mai moderne și mai avansate arme germane. În plus, de Anul Nou, doamna Lambrecht a postat pe Instagram un filmuleț în care vorbea despre război, dar abia se putea auzi ce zice din cauza bubuiturilor de artificii din centrul Berlinului. Conținutul acestuia a fost considerat el însuși jenant și nepotrivit, ministrul arătând că războiul i-a dat ocazia unor “multe impresii speciale, multe întâlniri cu oameni interesanți, grozavi”.

FT mai arată că o eventuală demisie a lui Christine Lambrecht va declanșa o perioadă de “uriașă incertitudine uriașă, într-un moment în care Germania este în fața unei decizii importante” – renunțarea la politica de până acum și furnizarea de tancuri de luptă Ucrainei.

Cotidianul Bild Zeitung a arătat că decizia de a demisiona îi aparține chiar doamnei Lambrecht, cancelarul Scholz ne făcând presiuni în acest sens.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday