Guvernul britanic anunță că Rishi Sunak i-a confirmat lui Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic, că Marea Britanie va trimite Ucrainei tancuri grele Challenger 2 și sisteme suplimentare de artilerie. La circa o oră după anunț, Rusia a lansat atacuri aeriene cu rachete asupra Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a confirmat că premierul Rishi Sunak l-a asigurat pe Volodimir Zelenski, în cadrul unei discuții telefonice avute sâmbătă, că va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2 “cu scopul de a împinge trupele rusești înapoi”.

“Prim-ministrul a subliniat ambiția Marii Britanii de a intensifica sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare. Există un consens asupra necesității de accelerare a sprijinului militar și diplomatic, la nivel global, pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt citat de presa britanică.

Biroul lui Sunak a precizat că mai multe detalii vor fi furnizate în scurt timp, dar BBC afirmă că ar fi vorba despre aproximativ 12 astfel de tancuri.

Challenger 2 este un tanc de luptă conceput pentru a ataca și distruge alte tancuri și, potrivit Reuters, este modelul care s-a evidențiat cel mai mult în conflictele din Irak. Are un echipaj de 4 persoane, poate atinge aproape 60 km/h și un tun de calibru 120 mm, precum și două mitraliere de 7,6 mm.

Președintele Zelenski i-a răspuns lui Sunak afirmând că “această decizie va trimite și semnalul corect către alți parteneri. Sprijinul britanicilor este impenetrabil”. Un oficial din ministerul britanic al Apărării a precizat că laburiștii vor susține complet decizia guvernului Sunak. Săptămâna aceasta, și președintele Poloniei a anunțat că vrea să trimită Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2, construite în Germania, comparabile ca performanță cu cele britanice, dar acest lucru nu poate fi făcut fără acordul țării producătoare.

În jurul orei 14.30, o alertă aeriană a fost declanșată în toată Ucraina.

Surse alternative: BBC, Reuters

Folosim cookies