Ministerul Apărării explică faptul că aeronavele AWACS (Airborne Warning and Control System) fac parte din Forțele Aeropurtate de Avertizare Timpurie și Control. Acestea au baza permanentă în Geilenkirchen (Germania) și fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere.

Aeronavele vor ateriza marți în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni și vor rămâne în România pentru mai multe săptămâni. Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a explicat: AWACS-ul nostru poate detecta aeronave la sute de kilometri distanță, făcându-le o capacitate cheie pentru descurajarea și postura de apărare. Mulțumesc României pentru găzduire, ceea ce aduce o contribuție importantă la avertizarea noastră timpurie”.

În comunicatul de presă emis de Alianța Nord-Atlantică, se arată faptul că odată cu AWACS, vor sosi în România și aproximativ 180 de militari germani.

Ministerul Apărării amintește că după invadarea Ucrainei, NATO și-a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă, de supraveghere și avioane-cisternă suplimentare. Încă din februarie anul trecut, aeronavele AWACS au efectuat misiuni de patrulare în estul Europei și în zona Mării Baltice, pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO.

Sure: Comunicatul NATO, MApN

Sursa Foto: NATO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday