SUA. Procurorul General a numit un consilier special care să investigheze cazul documentelor guvernamentale găsite de avocații lui Joe Biden, la el acasă și într-un fost birou al acestuia.

Merrick Garland, Procurorul General al Statelor Unite, a anunțat că a fost desemnat un consilier special care să se ocupe de ancheta asupra modului în care președintele Joe Biden a gestionat documente guvernamentale sensibile, din timpul mandatelor sale de vicepreședinte. Persoana care se va ocupa de dosar este Robert Hur, un fost procuror federal al statului Maryland.

Reuters notează că acest demers al Departamentului de Justiție ar putea pune în umbră o posibilă viitoare candidatură a lui Biden la alegerile prezidențiale din 2024.

Avocații lui Joe Biden au anunțat descoperirea a două seturi de documente din perioada în care acesta a fost vicepreședinte al SUA, în Administrația Barack Obama. Primul set a fost găsit în noiembrie într-un birou din Washington care a fost folosit de Biden până în 2019. Astăzi, consilierii au anunțat identificarea unui nou set, în garajul locuinței familiei Biden, din statul Delaware.

Consilierii speciali sunt uneori numiți pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic și își desfășoară activitatea cu o oarecare independență în raport cu Departamentul de Justiție, explică agenția de presă.

Procurorul General a numit în noiembrie 2022 un consilier special care să supervizeze ancheta privind gestionarea documentelor din timpul președinției lui Donald Trump, după ce procurorii FBI au percheziționat proprietatea acestuia din Mar-a-Lago și au găsit circa o sută de documente clasificate, între miile de înregistrări ridicate.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este așteptat să își anunțe candidatura pentru 2024 în lunile următoare, în vreme ce Donald Trump, 76 de ani, a anunțat deja că va candida. 

Surse alternative: Reuters, CNN

Folosim cookies