Avril Haines, șefa Directoratului de Informații al SUA, este primul oficial al Administrației Biden care confirmă implicit faptul că fostul președinte Donald Trump a dus la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida), documente extrem de sensibile.

Într-o scrisoare obținută de POLITICO și datată vineri, Haines le comunică șefilor comisiilor de specialitate ai Camerei și Senatului că biroul ei va face o “evaluare a riscului potențial pentru securitate națională care ar rezulta din dezvăluirea documentelor relevante”. În același timp, mai scrie Haines, serviciile de informații lucrează împreună cu Departamentul de Justiție (DOJ) pentru a facilita o revizuire a clasificării materialelor relevante, inclusiv a celor recuperate în timpul căutării, eventual pentru ca acestea să fie prezentate unui număr restrâns de parlamentari americani.

Anterior, doi congresmeni democrați i-au trimis lui Avril Haines o cerere de evaluare, arătând că ordinul de percheziție declasificat sugerează că printre documentele stocate la Mar-a-Lago se numără și unele care ar putea pune în pericol sursele umane (spionii americani – n.r.) ale seriviciilor de spionaj.

Politico consideră că evaluarea comunității de informații va include probabil și un răspuns privind accesul unor persoane neautorizate la documentele extrem de sensibile. Anterior, presa americană a arătat că au existat cel puțin două cazuri în care securitatea de la Mar-a-Lago a fost păcălită – un chinez a intrat în urmă cu trei ani într-o zonă restricționată, iar zilele trecute a fost dezvăluit faptul că o femeie cu legături cu Rusia s-a dat drept membră a familiei Rothschild, reușind să intre în cercul restrâns al lui Trump.

Surse: Politico, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday