Potrivit instrumentului oficial de sondaj utilizat de UE, 74% dintre cetățenii Uniunii Europene susțin ajutorul acordat Ucrainei, dintre care un sfert afirmă chiar că îl aprobă cu fermitate. 

De asemenea, 73% dintre respondenți au spus că sunt de acord cu ajutorul oferit Ucrainei pe toate palierele (financiar, militar și umanitar), dar și cu sancțiunile impuse asupra Rusiei.

Studiul arată însă discrepanțe majore între țările membre. Sprijinul UE pentru Ucraina este mai popular în țările nordice, Țările de Jos, Irlanda și Portugalia, unde rata de aprobare în rândul populației este de peste 90%. La celălalt capăt al spectrului, mai puțin de jumătate dintre respondenții din Grecia, Slovacia, Bulgaria și Cipru au declarat că aprobă acțiunile UE față de Ucraina.

Majoritatea cetățenilor Uniunii Europene susțin acțiunile pe care instituțiile comunitare le-au desfășurat pentru Ucraina, iar două treimi (65%) dintre cei chestionați cred că viața lor va fi influențată de război.

Din sondaj mai reiese că, cea mai mare grijă a cetățenilor este legată de creșterea costului vieții, fiind urmată de riscul sărăciei, excluziunea socială, schimbările climatice și o posibilă extindere a conflictului în alte țări. De asemenea, 46% dintre respondenți au afirmat că standardele lor de viață au fost afectate de pandemie și apoi de războiul din Ucraina, ambele contribuind la creșterea prețurilor la energie, dar și la creșterea inflației.

Sondajul a fost realizat în intervalul 12 octombrie – 7 noiembrie, iar la el au participat peste 26 de mii de persoane din spațiul comunitar.

Sursă: Parlamentul European

Foto: Eurobarometru

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday