Indicele prețurilor de consum, care măsoară costul unui coș vast de bunuri și servicii, a scăzut ușor din noiembrie în decembrie anul trecut în SUA, cu -0,1%. Deși pare un declin mic, semnalul este unul pozitiv, întrucât este prima scădere din ultimii doi ani și jumătate. Economiștii consultați de Reuters se așteptau ca indicatorul să rămână neschimbat.

Totuși, prețurile de consum au fost cu +6,5% mai mari față de decembrie 2021. Indicatorul a atins un vârf în iulie 2022, cu +9,1% peste nivelul din iulie 2021.

Presiunile asupra prețurilor se diminuează, însă, după ce cererea de bunuri de consum a fost temperată prin intervenția băncii centrale, care a majorat dobânda de referință în cel mai aspru ritm al ultimilor 42 de ani. Presiunile se răspândesc și după depășirea unor blocaje la nivelul lanțurilor de aprovizionare.

Pe lângă prețul benzinei, care a scăzut cu -12,5% în decembrie, s-au ieftinit și camioanele, mașinile second-hand, hainele sau mobila. În condițiile în care cererea a scăzut, vânzătorii au stocuri mai mari și au fost nevoiți să ieftinească mărfurile, explică Reuters.

Rezervele Federale au majorat anul trecut dobânda de referință de la un nivel apropiat de zero până la un interval de 4,25% – 4,50%, cea mai mare valoare de la începutul crizei financiare din 2008 și până în prezent. 

Surse alternative: Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday