Conform unui sondaj realizat de Universitatea din Londra o dată la doi ani în 30 de țări din Europa, a scăzut semnificativ (în unele cazuri drastic) numărul persoanelor care ar vota ”pentru” ieșirea din UE a țării lor. Studiul relevă că mai puțini respondenți ar vota ”pentru”, în toate statele membre.

În sondajul din 2016-2017, de exemplu, 28,6% dintre finlandezi au declarat că ar vrea ca Finlanda să părăsească Uniunea Europeană dacă ar fi organizat un referendum similar cu cel din Marea Britanie (Brexit). În sondajul realizat pentru perioada 2020-2022, doar 15,4% au mai răspuns că ar vota ”pentru” ieșire, ceea ce reprezintă o scădere de 13,2 puncte procentuale.

Scăderi la fel de mari s-au înregistrat în Slovenia (o scădere de -10,7 puncte), Țările de Jos (9,5), Italia și Portugalia (9,1), Austria (8,5) și Franța (8,3). Reduceri mai mici, dar semnificative, s-au mai consemnat în Ungaria (5,8), Spania și Suedia (4,6), Cehia (4,5) și Germania (2,6).

În perioada de timp dintre cele două sondaje s-au întamplat evenimente importante: Negocierile lungi și grele ale Marii Britanii pentru a părăsi UE, tulburările politice care au urmat în țară (cinci prim-miniștri în șase ani) și probleme sociale și economice actuale, pe care mulți dintre britanici le pun pe seama Brexitului. De asemenea, în aceasta perioadă, omenirea s-a confruntat cu pandemia de Covid și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, despre care experții sugerează că au determinat mulți cetățeni să vadă mai favorabil apartenența țărilor lor la Uniunea Europeană.

Sursă: The Guardian

Foto: Dc1975 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday