Companiile americane de energie curată oferă salarii mai mari și mai multe beneficii pentru muncitori, pe măsură ce SUA încearcă să depășească deficitul de forță de muncă care amenință să strice agenda președintelui Joe Biden privind schimbările climatice, arată Reuters într-o analiză.

Legea de reducere a inflației, semnată anul trecut, prevede subvenții estimate la 370 de miliarde de dolari pentru panouri solare, eoliene și vehicule electrice, potrivit Casei Albe. Începând cu 1 ianuarie, consumatorii americani pot accesa credite fiscale pentru a moderniza sistemele de încălzire a locuințelor sau pentru a monta panouri solare pe acoperișuri.

Aceste investiții vor crea aproape peste 535 de mii de locuri de muncă pe an, timp de un deceniu, potrivit unei analize a BW Research comandată de The Nature Conservancy și citată de Reuters. 

Dar, cum rata șomajului din SUA a ajuns la un minim istoric de 3,5%, companiile se tem că nu vor putea ocupa acele locuri de muncă și că planurile de tranziție de la combustibilii fosili s-ar putea bloca. În ciuda anunțurilor de concediere și a semnelor de încetinire a economiei, piața forței de muncă care activează în domeniul energiei curate rămâne strânsă.

Se anticipează că deficitul de muncitori va afecta în mod deosebit producția de vehicule electrice, baterii și instalațiile de panouri solare, forțând unele dintre companii să facă demersuri speciale pentru a găsi lucrători, precum salarii atractive și beneficii.  Administrația Biden a promis în repetate rânduri că noile locuri de muncă din domeniul energiei verzi vor fi bine plătite, dar unele companii au întârziat plata salariilor.

În căutarea muncitorilor, firmele de panouri solare, eoliene și vehicule electrice au extins programele care oferă instruire gratuită și subvenționată către femei, foști militari, și chiar în rândul persoanelor cu condamnări. După urmarea acestor programe de formare profesională, mulți dintre participanți și-au asigurat un loc de muncă.

Analiza integrală la Reuters
Sursă Foto: Anatoliygleb | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday