Marea Britanie și Polonia au confirmat că intenționează să trimită tancuri grele, de producție occidentală, în Ucraina, fapt care pune presiune asupra Germaniei și a altor țări NATO.

După ce prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a confirmat că țara sa intenționează să trimită tancuri Chalenger 2, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că guvernul său va trimite o companie de tancuri Leopard 2, construite în Germania, dar acest lucru nu poate fi făcut fără acordul țării producătoare.

Analiștii internaționali consideră că mișcările Londrei și Varșoviei sunt menite să crească presiunea asupra Berlinului fie pentru a furniza tancuri proprii către Ucraina, fie pentru a acorda aprobarea necesară altor guverne de a reexporta vehicule construite în Germania.

Într-o vizită făcută miercuri la Liov, oraș din vestul Ucrainei situat în apropiere de granița cu Polonia, Duda le-a declarat jurnaliștilor că pentru furnizarea de tancuri grele, necesare pentru contraofensiva ucraineană, ne dorim să fie o coaliție internațională. Dar pentru aceasta este necesar să se îndeplinească un întreg complex de cerințe formale, aprobări și așa mai departe”. Duda nu a precizat exact câte tancuri va transfera Polonia, dar conform structurii Armatei Poloneze, o companie de tancuri este formată din 14 vehicule, la care se adaugă cele de mentenanță și suport.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat miercuri că nu cunoaște nicio solicitare din partea aliaților săi de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina.

Până în prezent, aliații Ucrainei nu i-au furnizat niciun tanc de fabricație occidentală. Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis că Polonia nu intenționează să trimită tancuri Leopard în Ucraina, fără formarea unei coaliții mai largi. Luni, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că rămâne convins de necesitatea de a coordona livrările de arme către Ucraina cu aliații săi. În total, Polonia are aproape 250 de Leopard 2, considerat unul dintre cele mai performante tancuri din lume. Până acum, aliații Ucrainei i-au transferat acesteia numai tancuri de fabricație sovietică (T-72), aflate în dotările fostelor țări comuniste care acum sunt în NATO.

Surse alternative: Reuters, Sky News, FT

Foto:  Jimmysccotsdg, Rangpl | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday