Violențele au pornit în momentul în care polițiștii au început să demonteze mai multe baricade improvizate de protestatari. Aceștia din urmă au aruncat cu pietre și cu cocktailuri molotov. Anterior, protestul lor a fost unul pașnic, formând lanțuri umane. Protestatarii încearcă să blocheze extinderea unei mine de lignit în aer liber din satul Luetzerath, landul Renania de Nord-Westfalia (vestul Germaniei), deși instanța de judecată a validat ordinul de evacuare a localității.

Mai multe forme de protest, cum ar fi pichetare sau lanțuri umane, au avut loc în ultimele săptămâni împotriva planului companiei RWE, cel mai mare producător de energie al țării, care administrează mina.

Mișcarea de la Luetzerath evidențiază tot mai tare tensiunile legate de politica climatică a Berlinului, observă Euronews, despre care ecologiștii spun că a trecut pe plan secund după izbucnirea crizei energetice din ultimul an.

Schimbările climatice sunt un subiect sensibil pentru Partidul Verzilor din coaliția de guvernare, reveniți la putere în cabinetul lui Olaf Scholz după 16 ani de opoziție. Deși mulți membri de partid se opun extinderii minei, ministrul Economiei, dat de această formațiune, a fost de acord cu măsura.

Surse alternative: Euronews, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday