Presa internațională scrie că în cadrul vizitei premierului japonez Fumio Kishida la Londra, acesta va semna un acord defensiv comun, agreat în luna mai, cu omologul său britanic Rishi Sunak. Cei doi oficiali se vor întâlni, simbolic, la Turnul Londrei, unde este păstrată o armură japoneză oferită Regelui James în 1613 de către Shogunul Tokugawa, pentru a marca primul acord comercial între cele două țări.

Acest acord de acces reciproc este extrem de important pentru ambele națiuni – ne consolidează angajamentul față de regiunea Indo-Pacifică. În această lume din ce în ce mai competitivă, cel mai important este ca societățile democratice să continue să colaboreze și să treacă ca aliate de provocările globale fără precedent ale erei noastre, a declarat premierul Rishi Sunak. Downing Street a mai precizat că Rishi Sunak va discuta cu omologul său japonez despre menținerea ajutorului colectiv acordat Ucrainei.

Separat, SUA își vor crește semnificativ capacitățile de desfășurare a rachetelor antinavă în Japonia, ca parte a unui efort mai amplu de descurajare în regiunea asiatică, în special în raport cu situația complicată dintre Taiwan și China. Deși numărul total al trupelor americane de pe teritoriul Japoniei va rămâne același, demersul reprezintă prima măsură a SUA dintr-o potențială serie de astfel de desfășurări de forțe în Asia, menite să determine Beijingul “să se gândească de două ori înainte de a iniția un conflict”.

Surse: Reuters, UK Gov

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday