Studiu. SUA au aprobat primul vaccin pentru albine, care poate salva stupii de infecția bacteriană cunoscută sub denumirea de loca americană. Va fi distribuit apicultorilor în perioada următoare și administrat prin hrana albinelor.

Medicamentul a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Dalan Animal Health, pentru a îndepărta loca americană, o infecție contagioasă cauzată de o bacterie care formează spori în larvele de albine. Vaccinul va fi încorporat în hrana albinelor lucrătoare și transferat în lăptișorul de matcă cu care este hrănită regina.

Deoarece boala afectează întregul stup, odată ce acesta este infectat, singurul mod eficient prin care apicultorii pot scăpa definitiv de bacterie este să ardă totul, inclusiv stupul, uneltele și, implicit, albinele. Bacteria poate rămâne timp de peste 70 de ani în stup și poate infecta următoarea colonie de albine. Experții mai precizează că infecția bacteriană este atât de puternică încât poate distruge întregul stup de albine în doar trei săptămâni.

Departamentul pentru Agricultură al SUA urmează să acorde companiei care a dezvoltat vaccinul o licență de doi ani pentru producția la scară largă, dar există șanse mari ca tratamentul să fie extins pentru uz public dincolo de acest termen. În următorii doi ani, Dalan va distribui o cantitate limitată de vaccin către apicultorii din Statele Unite, iar apoi, dacă totul merge bine, apicultorii ar putea primi acces direct la medicament.

Trevor Tauzer, apicultor și membru al Consiliului de Administrație al Asociației Apicultorilor din California a declarat că vaccinul “este un pas înainte interesant pentru apicultori, deoarece ne bazam până acum pe un tratament cu antibiotice cu un grad de eficiență limitat și necesită mult timp și energie pentru a fi aplicat. Dacă putem preveni astfel o infecție, putem evita tratamentele costisitoare și ne putem concentra energia pe alte elemente importante pentru a ne menține albinele sănătoase”.

Declinul populației de albine la nivel global reprezintă o problemă serioasă. Numai în SUA, tehnicile de agricultură intensivă, pesticidele și efectele schimbărilor climatice, printre alți factori, au dus la o scădere cu până la 90% a populației de albine din 1962, provocând ceea ce astăzi experții numesc “o criză globală a polenizatorilor”. În acest sens, un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Harvard, publicat în luna decembrie 2022, a constatat că polenizarea inadecvată reduce producția globală a fructelor și legumelor cu până la 5%.

Sursa: Science Alert
Sursa Foto: Katie Nesling | Dreamstime.com

Folosim cookies