Schimbările climatice au declanșat fenomene meteorologice extreme care au dus la diminuarea recoltelor, la secarea râurilor și au provocat mii de decese. Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a declarat că anul 2022 a fost, de asemenea, al cincilea cel mai călduros an din lume înregistrat în ultimii 170 de ani, cu mențiunea că înregistrările Copernicus datează doar din 1950, dar alte date existente confirmă că anul trecut a fost al cincilea cel mai călduros din 1850. Mai mult, C3S a precizat că ultimii opt ani au fost cei mai fierbinţi înregistraţi vreodată la nivel global.

C3S spune că, în prezent, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om, temperatura la nivel global a crescut cu 1,2 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială. Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală din ultimele trei decenii.

sursă grafic: Copernicus Climate Change Service

Potrivit meteorologilor, vara trecută s-au înregistrat cele mai mari temperaturi în Europa și au fost doborâte recordurile în 12 țări, precum Italia, Spania și Croația. Valurile de căldură severe au provocat peste 20 de mii de decese “în exces” în Franța, Germania, Spania, Marea Britanie şi altele.

Conform unei alte analize întocmite de C3S, seceta generalizată cauzată de căldură şi de lipsa precipitațiilor a fost cea mai severă din ultimii 500 de ani în Europa. Nivelurile scăzute ale apei au provocat dificultăţi în transportul maritim de pe Rin, în Germania, în timp ce lipsa de precipitații a afectat producția de energie hidroelectrică și a redus randamentul culturilor de porumb și soia. 

Vremea caldă și uscată a provocat incendii vaste în țări precum Spania și Slovenia, care au generat emisii ce depăşesc media pe timp de vară din ultimii 15 ani în UE și în Marea Britanie.

sursă foto: Copernicus Climate Change Service

Deşi 27 de ţări din UE, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte țări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră “la zero net” (adică nu vor genera mai multe gaze cu efect de seră decât elimină) până în 2050, acestea continuă să crească la nivel global. 

Sursă: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday