Primăria Brașov a transmis un comunicat de presă prin care arată că la 29 decembrie 2022, a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă, prin Programul de Infrastructură Mare (POIM) pentru realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20 MW.

Municipalitatea precizează că a cerut 40 de milioane de lei și că proiectul face parte din programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României:Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.)”.

În urma acestei investiții, se va înregistra o scădere anuală estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 tone de dioxid de carbon în primul an de la implementare. 45% din fonduri vor fi asigurate prin finanțare europeană nerambursabilă, iar 55% cofinanțarea din partea municipiului.

Conform comunicatului de presă, centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20 MWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată dintr-un număr de 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf de 650 Wp, montate pe structură fixă.

Foto: Facebook Primăria Municipiului Braşov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday