O serie de documente din perioada în care Joe Biden a fost vicepreședinte, pe parcursul celor două mandate de președinte ale lui Barack Obama (ianuarie 2009 – ianuarie 2017), au fost găsite în noiembrie într-un birou privat al lui Biden, au recunoscut avocații acestuia din urmă. O sursă familiară cu acest caz sensibil a dezvăluit pentru CNN că Procurorul General al Statelor Unite, Merrick Garland, i-a cerut procurorului din Chicago să se ocupe de caz.

Conform avocaților lui Biden, aproximativ zece documente au fost găsite într-un birou din Washington DC, folosit de actualul președinte între 2017 și 2019, când a fost profesor onorific al Universității din Pennsylvania. Nu este clar de ce respectivele materiale au fost ținute în biroul privat al lui Biden și nici la ce se referă conținutul acestora. Publicația americană amintește că înalții reprezentanți ai statului sunt obligați prin lege să depună la Arhivele Naționale documentele oficiale din timpul mandatului lor. 

Un consilier special al președintelui Biden a emis un comunicat de presă în care a arătat că Administrația “cooperează cu Arhivele Naționale și cu Departamentul de Justiție în ceea ce privește descoperirea a ceea ce par a fi documente ale Administrației Obama – Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcajul “clasificat”. Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naționale chiar în ziua descoperirii lor, pe 2 noiembrie 2022. Arhivele Naționale au intrat în posesia materialelor în dimineața următoare”.

Consilierul explică faptul că documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete din partea Arhivelor Naționale (NARA) și că de când au fost găsite de avocații personali ai lui Biden, aceștia au colaborat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție.

O altă sursă a declarat pentru presa americană că după ce Arhivele au cercetat problema, au ajuns la concluzia că întreaga situație a fost o greșeală cauzată de lipsa de măsuri de protecție a documentelor. Conform altei persoane familiarizată cu problema, NARA a sesizat Departamentul pentru Justiție pentru a analiza incidentul, iar de caz se va ocupa John Lausch Jr., procurorul orașului Chicago. Lausch Jr. a fost numit de fostul președinte Donald Trump și a fost printre puținii procurori care nu au fost înlocuiți de noua administrație.

Descoperirea documentelor din timpul Administrației Obama – Biden este corelată cu ancheta la care este supus Donald Trump, în casa căruia au fost găsite sute de documente sensibile din timpul președinției sale, după o sesizare a Arhivelor Naționale, câteva runde de nogociere cu avocații lui Trump și un raid al FBI. Cazul lui Trump este investigat de procurorul special Jack Smith.

Noul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, nu a luat în calcul o posibilă anchetare a lui Biden de către noul Congres, însă a declarat: “Cred că acest lucru dovedește că ceea ce au încercat să facă președintelui Trump a fost exagerat în această privință. (…) Arată că au încercat să acționeze politic cu președintele Trump”.

Sursa: CNN

Foto: Palinchak/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday