UPDATE. Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care trimite de pe teritoriul european sateliți în spațiu s-a încheiat cu o dezamăgire. Virgin Orbit, compania spațială specializată în “lansări orizontale” a declarat că Boeingul său 747 a decolat din sud-vestul Angliei, a dus racheta până la altitudinea adecvată, aceasta a fost lansată, dar “o anomalie a împiedicat-o să ajungă pe orbită”.

Reuters notează că eșecul dă o nouă lovitură ambițiilor spațiale europene, după ce o rachetă Vega-C, construită în Italia, a eșuat de asemenea să ajungă în spațiu, după o lansare din Guyana Franceză, la sfârșitul lunii decembrie.

Știrea, în forma inițială:
Compania britanică Virgin Orbit, o companie parte a Virgin Group, a programat lansarea unei rachete de pe teritoriul Marii Britanii după ora locală 22:16 (ora 00:16 a României), o premieră pentru națiunea britanică. Dacă testul de pe aeroportul Spaceport Cornwall va avea succes, atunci Regatul Unit ar putea fi implicat, în viitor, în potențiale misiuni cu echipaj uman, scrie The Telegraph.

Spre deosebire de lansările verticale, LauncherOne este atașată de o aripă a unui fost avion de pasageri Virgin Atlantic 747. The Telegraph explică faptul că avionul la care este atașată decolează în mod obișnuit și se ridică la circa 35 de mii de metri altitudine, moment în care racheta se desprinde și se lansează în spațiu.

Virgin Orbit va mai realiza o premieră, în cazul în care testul va avea succes, fiind prima lansare de sateliți de pe teritoriul Europei. În prezent, astfel de lansări au loc din SUA, Rusia, India, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Iran, în timp ce Agenția Spațială Europeană își efectuează lansările din Guyana Franceză.

Debutul misiunii denumite Start Me Up (după melodia formației Rolling Stones) era programat pentru anul trecut, dar a fost întârziat din cauza procesului de obținere a licenței de la autoritatea aviației. În cazul în care racheta nu va fi lansată în această noapte, din cauza condițiilor meteorologice, mai sunt programate alte cinci intervale până pe 20 ianuarie.

Racheta va duce pe orbită primul satelit dezvoltat în Țara Galilor, ForgeStar, doi sateliți de monitorizare a vremii din spațiu, dar și un observator al Pământului. Totodată, reprezentanții Spaceport Cornwall au declarat că misiunile cu echipaj uman din UK ar putea deveni o realitate în viitor. Virgin Galactic, companie-soră a Virgin Orbit, este însă așteptată să organizeze călătorii în spațiu cu echipaj uman la sfârșitul acestui an.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday