Studiu. Un grup de cercetători a realizat o serie de simulări ce arată că o potențială invazie a Chinei în Taiwan este puțin probabil să se finalizeze cu o victorie a Beijingului, însă ar provoca mii de victime în rândul ambelor tabere.

Un grup de experți cu sediul la Washington, înființat încă din 1962, a realizat simulări al unui potențial conflict în Taiwan, provocat de China. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a transmis, pe baza simulărilor, că un război în anul 2026, între China, pe de-o parte, și Taiwan, SUA și Japonia, pe de altă parte, ar provoca mii de victime în rândul ambelor tabere și este puțin probabil să se finalizeze cu o victorie a Beijingului. 

Însă, mai explică raportul specialiștilor, preluat de CNN, armata americană, deși victorioasă, s-ar afla la sfârșitul conflictului armat într-un stadiu la fel de “paralizat” precum forțele chineze pe care le-ar învinge. Totodată, la sfârșitul conflictului, cel puțin două portavioane americane s-ar afla pe fundul Oceanului Pacific, iar marina modernă a Chinei, cea mai mare din lume, ar fi “măcelărită”, conform CSIS, care susține că a realizat cea mai detaliată și extinsă simulare a unui potențial război în Taiwan. 

Cercetătorii americani au realizat 24 de astfel de simulări pentru a afla răspunsul la unele dintre cele mai fundamentale întrebări actuale, mai exact dacă invazia Chinei în Taiwan va reuși și, respectiv, costurile pe care Beijingul le va suporta. Concluziile simulărilor indică faptul că ofensiva Beijingul nu va avea succes, dar costurile vor fi enorme pentru toate părțile implicate. 

Statele Unite și Japonia ar pierde zeci de nave, sute de avioane și mii de militari. Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani”, se arată în raportul CSIS. În majoritatea scenariilor, Marina Americană ar pierde două portavioane și între 10 – 20 de nave. Aproximativ 3.200 de militari americani ar fi uciși în cursul a trei săptămâni de conflict, aproape jumătate din ceea ce SUA au pierdut în două decenii de război în Irak și Afganistan. Raportul mai estimează că “China ar suferi pierderi substanțiale. Marina s-ar afla în pragul colapsului, iar zeci de mii de soldați ar ajunge prizonieri de război”. Simulările estimează că Beijingul ar pierde mult mai mulți soldați decât SUA, în jur de 10 mii, și 155 de avioane de luptă și 138 de nave. 

Raportul mai indică faptul că guvernul de la Taipei ar trebui să încerce să salveze o economie lovită puternic și o insulă distrusă, fără electricitate și servicii de infrastructură de bază pentru populație. Armata statului insular ar suferi pierderea a 3.500 de militari, toate cele 26 de distrugătoare și fregate ale marinei. Japonia ar pierde, probabil, în jur de 100 de avioane de luptă, 26 de nave de război, în timp ce bazele militare de pe teritoriul țării ar fi potențiale ținte pentru chinezi. 

“Nu există un ‘model ucrainean’ pentru Taiwan”, mai arată raportul, referindu-se la modul în care ajutorul american și occidental a ajuns în Ucraina, la mult timp după ce a început invazia Rusiei: “Odată ce ar începe războiul, ar fi imposibil să fie trimise trupe sau provizii în Taiwan, așa că este o situație foarte diferită de cea din Ucraina, unde Statele Unite și aliații lor au putut trimite provizii în mod continuu în Ucraina. Indiferent cu ce s-ar lupta taiwanezii în război, ei ar trebui să dispună de acele resurse în momentul în care ar începe războiul”.

Cu toate acestea, experții CSIS consideră că guvernul chinez va încerca să obțină Taiwanul prin cale diplomatică. “Chinezii vor face tot posibilul, după părerea mea, pentru a evita un conflict militar cu orice”, a declarat Dan Grazier, analist de politică de apărare la organizația “Project On Government Oversight” din SUA, precizând că, pentru a provoca dominația globală a SUA, Beijingul se va folosi de puterea industrială și economică în loc de forța militară. 

Partidul Comunist chinez, aflat la guvernare, pretinde că statul insular este parte a teritoriului său suveran, deși nu l-a guvernat niciodată, iar președintele Xi Jinping nu a exclus o eventuală utilizare a forței militare pentru a anexa Taiwanul. Pe de altă parte, Joe Biden a declarat că SUA vor apăra Taiwanul, în cazul unei invazii chineze.

Surse: CNN, CSIS

Folosim cookies