Potrivit Financial Times, “Avatar: The Way of Water” se apropie de pragul de rentabilitate pentru studioul Disney, care are însă în vedere nu numai costurile (probabil de sub 500 de milioane de dolari) ci și achiziția 20th Century Fox, acum trei ani, tranzacție în urma căreia Disney a achiziționat, printre alte filme și drepturile legate de Avatar. 

Acum Disney vrea “să-și actualizeze francizele” prin lansarea unor continuări ale unor filme de succes. Dar experţii financiari sunt oarecum sceptici – spun că deși Avatar poate deveni unul profitabil pentru companie, Disney are nevoie și de o “revitalizare” a studiourilor Pixar, Disney Animation și Lucasfilm.

Paul Dergarabedian, analist la Comscore (companie globală care furnizează date de marketing întreprinderilor producătoare de conţinut), a declarat că filmul ar putea ajunge la încasări de până la două miliarde de dolari. “Faptul că Avatar este încă în fruntea box office-ului în a patra săptămână este cu adevărat impresionant […] iar faima lui nu pare să încetinească”, a declarat el pentru Financial Times. Alți analiști cred că studiourile Disney sunt greu încercate de efortul de a crea conținut nou pentru serviciul de streaming Disney Plus, în condițiile în care Disney nu a fost până acum o companie “de volum”.

Regizorul James Cameron a declarat anterior că filmul va trebui să câştige două miliarde de dolari pentru a fi considerat rentabil și pentru a primi undă verde pentru încă trei părţi ale filmului, ale căror lansări sunt programate în 2024, 2026 și 2028. Filmul original Avatar, din 2009, a generat cele mai multe încasări din istoria industriei cinematografice – 2,9 miliarde de dolari.

Franciza Avatar a ajuns apoi la Disney, prin achiziționarea în 2019 a studiourilor 20th Century Fox de la Rupert Murdoch pentru uriașa sumă de 71 de miliarde de dolari. Disney a lansat apoi patru dintre cele mai vizionate zece filme din 2022 – The Way of Water și trei filme Marvel (Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Black Panther: Wakanda Forever, și Thor: Love and Thunder). 

Anul acesta, când Disney va aniversa 100 de ani de la înființare, sunt anunțate numeroase lansări, printre care Marvel’s Ant Man and the Wasp, un remake al filmului Mica Sirenă, un al cincilea episod al francizei Indiana Jones și Wish.

Sursă: Financial Times

Foto: Vadimrysev | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday