Conform The Telegraph, pentru ca McCarthy să îi convingă pe republicanii duri să nu se mai opună alegerii sale acesta le-ar fi promis că va limita ajutorul acordat Ucrainei. Deși el nu a spus explicit acest lucru, cei 20 de susținători ai lui Donald Trump care s-au opus în paisprezece runde consecutive alegerii lui Kevin McCarthy nu au făcut un secret din faptul că doresc ca SUA să nu mai acorde “un cec în alb” Ucrainei.

Matt Gaetz, deputat de Florida în Camera Reprezentanților, a fost unul dintre oponenții cei mai vocali ai lui McCarthy, argumentându-și poziția tocmai legat de Ucraina. The Telegraph spune că în scenele difuzate la televizor s-a putut observa cum după al XIII-lea vot, Kevin McCarthy l-a rugat pe Matt Gaetz să nu se mai opună alegerii sale. Acesta însă l-a refuzat, iar ulterior un alt congresman republican a avut o tentativă (oprită de un alt coleg) de a-l ataca pe Gaetz. Pe lângă Gaetz, Matt Rosendale, un alt oponent al lui McCarthy a spus că în SUA sunt probleme de securitate mai importante decât ajutorul dat Ucrainei, dând exemplu graniței cu Mexicul, un leit motiv al guvernării lui Donald Trump. 

Kevin McCarthy însuși a declarat în campania electorală din 2022 că, dacă republicanii vor câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, în 2023 vor fi mult mai atenți cu sprijinul financiar acordat Ucrainei. Ulterior, acesta a spus că nu dorește să retragă complet ajutorul ci doar să impună un control mai strict asupra sumelor cheltuite.  

Potrivit The Telegraph, Kevin McCarthy ar vrea o reducere cu 1,47 mii de miliarde de dolari a cheltuielilor militare. De la invazia Rusiei în Ucraina, Congresul SUA a acordat patru suplimente financiare de urgență pentru Ucraina, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Președintele Joe Biden a promis că va acorda în continuare ajutoare militare Ucrainei în 2023, însă fără acordul Congresului planul său ar putea fi ușor blocat.

Alegerea lui McCarthy a fost îndelungată și a necesitat 15 încercări și intervenția telefonică a lui Donald Trump care, în final, pare a-i fi convins pe susținătorii săi să nu se mai opună preluării președinției Camerei Reprezentanților de Kevin McCarthy. Este pentru prima dată în ultima sută de ani când este nevoie de mai mult de un vot pentru a alege președintele Camerei Reprezentanților.

Experții consideră că majoritatea fragilă de care a beneficiat McCarthy va crea numeroase probleme la nivel decizional întrucât cei care i s-au opus vor să propună o reducere a cheltuielilor și o schimbare a politicii promovată până acum de Washington. Întrebat ce crede despre această situație McCarthy a declarat că nu vede niciun motiv de îngrijorare.

Surse: The Telegraph, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday