Conform ministrului Apărării, Luis Cresencio Sandoval, 19 membrii ai cartelului și 10 militari au fost uciși în urma ciocnirilor violente dintre forțele speciale și susținătorii lui Ovidio Guzman, fiul lui El Chapo. Acestea au izbucnit după ce autoritățile l-au arestat joi pe tânărul în vârstă de 32 de ani, fiind necesară intervenția armatei.

Ovidio Guzman a fost preluat cu un elicopter din casa sa din statul Sinaloa și închis într-un penitenciar de maximă securitate din Mexic. Alături de el au mai fost arestate alte 21 de persoane.

Fiul lui El Chapo a fost dat în urmărire de SUA pentru trafic de droguri, iar în 2021 Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru cei care oferă informații care pot duce la arestarea și condamnarea sa. 

În acest context, autoritățile americane au cerut în repetate rânduri Mexicului extrădarea lui Ovidio Guzman. Președintele Mexicului a precizat însă că ultima operațiune nu a beneficiat deloc de sprijinul SUA și a adăugat că nu este prevăzută momentan o extrădare a lui Guzman. De altfel, procurorul de caz a subliniat importanța arestării fiului lui El Chapo chiar înaintea vizitei lui Joe Biden și a premierul canadian Justin Trudeau în Mexic. El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viață și este arestat într-o închisoare de maximă securitate din SUA.

Ovidio Guzman a mai fost arestat și în 2019, însă președintele Andrés Manuel López Obrador s-a văzut nevoit să ceară eliberarea sa din cauza violențelor pe care cartelurile le-au pornit. Tatăl și fiul se aflau în fruntea unuia dintre cele mai periculoase și puternice carteluri de droguri din lume, numit Sinaloa.

Surse: Sky News, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday