Al doilea cel mai mare partid din Parlamentul Bulgariei, “Continuăm Schimbarea”, anunță că nu mai intenționează să formeze un guvern, pe fondul lipsei de sprijin din partea parlamentarilor. Bulgaria nu reușește să treacă de acest blocaj politic încă din 2020, când în țară au izbucnit proteste masive împotriva corupției. 

La începutul lunii octombrie 2022, Bulgaria a organizat a patra tură de alegeri anticipate într-un interval de doi ani, dar rezultatul a fost neconcludent. Astfel, după ce partidul de centru-dreapta “GERB” al fostului premier Boyko Borissov nu a reușit luna trecută să câștige sprijinul parlamentului pentru instituirea unui cabinet de tehnocrați, partidul “Continuăm Schimbarea” a renunțat acum la încercările de formare a unui guvern, ridicând astfel problema organizării unei noi ture de alegeri anticipate, la primăvară. 

Ca urmare a rezultatelor de astăzi, președintele bulgar Rumen Radev va trebui acum să desemneze un nou partid politic care să formeze un guvern. În condițiile în care efortul eșuează din nou, scrie Reuters, președintele va dizolva Parlamentul și va cere organizarea alegerilor anticipate, în termen de două luni. 

Eșecurile formării unui guvern ar putea pune în pericol planurile guvernului de la Sofia de a adera la Zona Euro, în 2024. De asemenea, ar putea întârzia implementarea măsurilor privind combaterea corupției la nivel înalt și, implicit, ar putea împiedica exploatarea eficientă a miliardelor de euro acordate de UE prin Planul național de Redresare și Reziliență.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday