O analiză Insider arată că ciclonul puternic care a lovit California miercuri seară, cel mai recent dintr-o serie de astfel de fenomene, a pus capăt pentru scurt timp unei secete de lungă durată. Vântul şi ploile puternice provocate de acesta au dus la evacuarea populaţiei din zonele afectate, închiderea drumurilor și întreruperi de energie electrică pentru aproape 170 de mii de locuințe.

Mare parte din precipitaţii au căzut pe un teren care era deja saturat după ce o furtună similară a inundat nordul Californiei înaintea Anului Nou. Inundațiile au fost favorizate de seceta instalată anterior prin incendii puternice care au pustiit solurile şi aerul cald care a potenţat transportul vaporilor de apă și au provocat alunecări de teren. Dispariția în masă a copacilor face ca cei rămași să fie mai fragili și să se prăbușească mai ușor din cauza vântului puternic. Meteorologii se aşteaptă ca o nouă serie de astfel de evenimente să se petreacă din nou în weekend şi săptămâna următoare, provocând alte inundații.

Conform lui Daniel Swain, climatolog la Universitatea din California, “este surprinzător faptul că e mai probabil ca, în viitor, în nordul Californiei să plouă mai mult, chiar dacă se înregistrează secete mai severe […] Atât secetele, cât și inundațiile devin mai severe în California”. Acesta adaugă că trecerea rapidă de la un fenomen meteorologic la altul face mai dificilă adaptarea la schimbările climatice, numind fenomenul drept o “lovitură hidroclimaterică”.

Swain și alți oameni de știință au descoperit că schimbările climatice determină tot mai multe astfel de șocuri meteorologice în întreaga lume: “Poți să mergi pe orice continent, în orice anotimp, și să găsești ceva asemănător în acest moment”. Conform analizei Insider, “potopul din mijlocul secetei” din California este doar un exemplu al unei tendințe globale, iar specialiștii preconizează că aceste oscilații violente între fenomene “uscate și umede” vor fi tot mai frecvente și tot mai severe în următoarele decenii, în special dacă emisiile cu efect de seră se vor accentua.

Analiză integrală pe Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday