Război în Ucraina. Astăzi de la ora 12 a intrat în vigoare încetarea unilaterală a focului, anunțată de Rusia, însă CNN a observat schimburi de focuri de artilerie în jurul orașului Bakhmut.

Ordinul președintelui rus Vladimir Putin de încetare a ostilităților pentru 36 de ore pe toată linia frontului a intrat în vigoare de vineri de la prânz, însă CNN a observat focuri de artilerie în jurul orașului Bakhmut, din estul Ucrainei. 

Pe de altă parte, rușii și ucrainenii se acuză reciproc de bombardamente, după intrarea în vigoare a deciziei unilaterale de încetare a focului. Ucraina susține că Armata Rusă a bombardat orașul Bakhmut, în timp ce rușii susțin că forțele ucrainene au atacat orașul Donețk. Totodată, sirenele antiaeriene au fost auzite în Kiev, după prânz.

Ieri, Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării să oprească toate ostilitățile începând de vineri de la prânz, până duminică seara, “la apelul Înaltpreasfințitului Patriah Kirill”, în contextul în care mulți creștini ortodocși, inclusiv cei care trăiesc în Rusia și Ucraina, sărbătoresc Crăciunul în perioada 6-7 ianuarie.

Apelul de încetare a focului a fost respins însă atât de Kiev, cât și de Washington, care au catalogat demersul drept o strategie cinică. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că încearcă să folosească sărbătoarea ortodoxă de Crăciun ca ”acoperire” pentru a aproviziona trupele și pentru opri avansul armatei ucrainene în regiunea Donbas.

Sursă: CNN

Folosim cookies