În contextul înmulțirii cazurilor de gripă sezonieră, Ministerul Educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali, în urma căreia a decis că școlile și grădinițele trebuie să realizeze un triaj zilnic, la începutul primei ore de curs, pentru a preveni răspândirea cazurilor. 

Astfel, Ministrul Educației a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor.

Conform comunicatului oficial, în ceea ce privește conducerea unităților de învățământ, reprezentanții școlilor au următoarele obligații: 

  • diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
  • realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
  • asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
  • efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
  • aerisirea periodică a încăperilor;
  • instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
  • recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari.

Ieri, ministerul Educației, Ligia Deca, a declarat că în acest moment nu avem motive să luăm în considerare suspendarea cursurilor sau neînceperea procesului educațional, așa cum este el prevăzut în structura anului școlar. Pentru cazuri excepționale, vom vedea la momentul respectiv, dar în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile. Cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”.

Reamintim, tot ieri, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday