Studiul citat de publicația britanică The Guardian arată că cel puțin jumătate dintre aceste pierderi s-ar putea produce în următorii 30 de ani. Altă prognoză a fost făcută pe baza actualei rate de încălzire globală, de 2,7 grade Celsius (peste obiectivul agreat la Paris, în 2015). În acest scenariu, cercetătorii arată că 68% din ghețarii de pe Pământ se vor topi până la finalul secolului.

Amploarea și impactul pierderilor de ghețari sunt mult mai mari decât s-a crezut anterior, conform noilor concluzii ale oamenilor de știință, publicate în revista Science. În al doilea caz studiat, nu ar mai rămâne aproape niciun ghețar în Europa Centrală, în vestul Canadei și în SUA. După topirea marilor blocuri de gheață, nivelul mărilor și oceanelor va crește, aprovizionarea cu apă va fi amenințată pentru circa două miliarde de persoane, iar pericolul unor dezastre naturale, precum inundațiile, va fi mult mai mare decât în prezent. Cercetarea nu a inclus ghețarii din Antarctica și Groenlanda.

În scenariul încălzirii cu doar 1,5 grade Celsius, după topirea ghețarilor, nivelul mării ar crește cu aproape un centimetru (90 de milimetri) din 2015 până în 2100. În al doilea caz, ritmul de creștere ar fi de 115 milimetri. Cercetătorii cred că topirea ghețarilor montani ar putea contribui cu mai mult de o treime la această ridicare a nivelului mărilor și oceanelor. O mare parte din această pierdere este inevitabilă, arată studiul, însă amploarea ei este direct proporțională cu ritmul de creștere a temperaturilor la nivel global. 

În demersul echipei de cercetare, marile blocuri de gheață au fost cartografiate mai în detaliu ca niciodată, folosind datele din satelit captate în ultimii 20 de ani. În studii anterioare, cercetătorii măsurau doar stratul de gheață al unor ghețari luați ca etalon, iar pentru restul întocmeau prognoze. Majoritatea ghețarilor care se vor pierde, în scenariile luate în considerare, sunt de mici dimensiuni, mai puțin de un kilometru pătrat. Acesta este motivul pentru care pierderea totală de masă de gheață va fi mică. În scenariul încălzirii cu 2,7 grade Celsius, se vor pierde 68% dintre ghețari, dar aceștia reprezintă doar 32% din masa totală de gheață.

Lanțurile montane joase, cum sunt Alpii și Pirineii din Europa, vor fi cele mai afectate. Prognozele arată că până în 2050, ghețarii din Alpi vor fi cu aproximativ 70% mai mici decât în prezent, iar mulți dintre cei mici vor dispărea. Odată cu dispariția gheții, va fi afectată și biodiversitatea, iar cel mai probabil, florile alpine vor dispărea. 

Demersul de acum urmează celui din 2021 care a stabilit că viteza de topire a ghețarilor s-a dublat în ultimii 20 de ani. În octombrie 2022, ONU a publicat un raport în care a arătat că angajamentele guvernelor pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și a respecta obiectivul Acordului de la Paris sunt “îngrijorător de inadecvate”.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday